Tarina

Joogasivistyksen tarina alkoi vuonna 2005.

Olin 24-vuotias uskontotieteen opiskelija Helsingin yliopistossa ja olin kiinnostunut tietoisuudesta.

Luin valtavasti kirjallisuutta psykologiasta, metafysiikasta ja henkisistä perinteistä. Monien mutkien kautta päädyin ensimmäiselle joogatunnilleni.

Harjoitus teki minuun välittömän vaikutuksen, mutta vastauksien sijaan se herätti minussa paljon kysymyksiä.

  • Mihin joogalla oikeastaan pyritään?
  • Mistä sen harjoitukset ovat peräisin?
  • Miksi erilaisia joogasuuntauksia on niin monta?

Ja tärkeimpänä:

  • Miksei joogafilosofialla ja joogatuntien sisällöllä näytä olevan mitään tekemistä toistensa kanssa?”

Huomasin nopeasti, että vastauksia ei löytyisi joogaopettajiltani. He vain toistivat sitä, mitä olivat oppineet omilta opettajiltaan. Media ja kirjakauppojen joogakirjat taas toistelivat mantramaisesti kuluneita mainoslauseitaan.

Halusin löytää luotettavampaa tietoa.

Kysymykseni johdattivat minut akateemisen joogatutkimuksen pariin. Sieltä löysin vastauksia kysymyksiini ja sain uutta näkökulmaa harjoitukseeni.

Seuraavina vuosina jatkoin joogan harjoittamista, tutustuin erilaisiin joogasuuntauksiin, tein kandidaatintutkielman joogasta, matkustin Intiassa ja valmistuin yliopistosta astangajoogaa käsittelevä gradu kainalossani.

Sitten pääsin toteuttamaan unelmaani: kirjoittamaan tietokirjan joogan historiasta.

Vuonna 2015 ilmestynyt Erakkomajoista kuntosaleille oli lopputulos kymmenen vuotta kestäneestä tutkimusmatkasta joogan maailmaan. Teos sai erinomaisen vastaanoton Suomen joogakentällä. Se löysi tiensä tavallisten joogan harrastajien ja siitä tuli monien opettajakoulutusten oppikirja.

Kirjan ensimmäinen painos myytiin loppuun varsin nopeasti ja uusi, laajennettu painos ilmestyy syksyllä 2019.

Kirjan julkaisua seuranneina vuosina, luennoidessani joogasta erilaisille yleisöille, mielessäni kiteytyi ajatus siitä, mitä nykyinen joogakenttä tarvitsee. Joogasivistys oli syntynyt.

Joogasivistys on uudenlainen näkökulma joogaan. Siinä yhdistyvät joogan historia, filosofia, perinne, muutos ja monimuotoisuus.

Joogasivistyksen päämäärä on tarjota kaikenlaisille joogeille tiiviissä ja helposti omaksuttavassa paketissa kaikki se tieto, jonka itse kerännyt lukemalla tuhansia sivuja akateemisia tutkimuksia, käymällä lukemattomia keskusteluja eri joogasuuntausten edustajien kanssa – ja tietysti palaamalla joogamatolleni ja meditaatiotyynylleni kerta toisensa jälkeen.

Joogasivistyksen artikkelit, videot, kirjat ja kurssit auttavat sinua ymmärtämään muinaisten joogatekstien kiemuroita ja johdattavat sinut uusimman joogatutkimuksen hedelmien äärelle. Joogasivistys antaa sinulle luotettavia välineitä, joita tarvitset polullasi sivistyneeksi joogiksi!

Lopuksi sananen minusta.

Olen Matti Rautaniemi, joogan asiantuntija, tietokirjailija ja suomentaja. Olen harrastanut joogaa vuodesta 2005, valmistunut teologian maisteriksi vuonna 2010 ja parhaillaan teen väitöskirjaa joogan historiasta Åbo Akademissa.

Olen kirjoittanut ensimmäisen suomenkielisen kirjan joogan historiasta,  Joogan historia – Erakkomajoista kuntosaleille.

Olen myös toinen joogaan ja muihin viisausperinteisiin keskittyvän Maailmanpuu-podcastin juontajista.